Jaaskamonkosket

Iijoen keskijuoksulla Pudasjärven Ervastin kylässä sijaitseva Jaaskamonkoski on suosittu virtaavan veden ranta- ja venekalastuskohde, jossa tavallisin saaliskala on kirjolohi. Kovavirtaisemman jokialueen pituus on n. 1 km ja leveys 50-100 m. Lupa-alueen kokonaispituus on n. 2 km. Joki virtaa pienen maalaiskylän rannalla, korkean mäntymetsäharjanteen ja rantaniittyjen välissä. Jokivarsi on helposti saavutettavissa ja siellä on kalastajia varten myös laavu- ja avotulentekopaikat. Pitkä kalastuskausi mahdollistaa kalastuksen myöhäiseen syksyyn asti.

Kalastusalueen ylärajana toimii Pudasjärvi-Puolanka (KT 78) -maantiesilta ja alaraja sillasta n. 2 km alavirran suuntaan, rajat on merkitty maastoon opastekylteillä. Kalastaa voi joen molemmin puolin, paitsi etelärannan lyhyellä kalastuskieltoalueella, jossa sijaitseva rantasauna on kierrettävä häiriötä aiheuttamatta sen yläpuolelta.

Vapakalastajat kansoittavat Jaaskamonkosken touko-kesäkuun vaihteessa perinteisesti järjestettävien kalastuskauden avajaisviikonloppuna. Tällöin Jaaskamonkosken alue on rauhoitettuna vajaan viikon ajan tapahtumaa varten tehtävien kalaistutusten vuoksi.

Kesä-heinäkuu on alueen vilkkainta aikaa. Elokuussa koulujen alkamisen jälkeen kalastajien määrä selvästi vähenee, vaikka alkava syksy on edelleen hyvää kalastusaikaa.

Vaativammankin perhokalastajan mielenkiinto herää viimeistään silloin, kun havaitsee kirjolohi- istukkaiden oppineen syömään veden pinnalta kuoriutuvia vesiperhosia ja päivänkorentoja.

Luontainen kalasto

Harjus, hauki, ahven, taimen

Istutukset

Kesä-heinäkuussa pyyntikokoista kirjolohta (1-2 viikon välein), taimenta istutetaan myöhemmin syksyllä.

Kalastuskausi

1.1-31.12.

Kalastuskauden voi halutessaan aloittaa keväällä, kun joki on vapautunut jäistä. Käytännössä kalastuskausi alkaa toukokuun lopulla, jolloin harjuksen kutu on ohitse ja suurin osa jäistä on sulanut rannoilta.

Vedenkorkeus

Alue on kalastuskelpoinen myös matalamman kesä- ja syysveden aikaan.

Sallitut kalastusmuodot

Uistin- ja perhokalastus rannalta tai veneestä.

Rajoitukset

Taimenen ja lohen kuturauhoitus 11.9.-15.11.

  • Harjuksen alamitta 35 cm
  • Taimenen alamitta 50 cm
  • Lohen alamitta 60 cm

Jaaskamonkosken alueella vetouistelu perämoottorilla kielletty. Erilaisten syöttien, syöttitahnojen ja hajusteiden käyttö kielletty. Soutukalastuksessa saa käyttää samanaikaisesti korkeintaan 3 vapaa ja viehettä tai jos veneessä pm 2 henkilöä, 3+1 vapaa ja viehettä.

Kalastusluvat

Kalastus sallittu vain Jaaskamonkosken viehekalastusluvalla. upa oikeuttaa viehekalastukseen myös Korentojärven osakaskunnan muilla vesialueilla.

3 tuntia: 10 €
Vuorokausi: 15 €
Kuukausi: 30 €
Kausi: 60 €, lisälupa samaan perheeseen kuuluvalle 30 €

K- Extra- Ervastin Kyläkauppa, puh. 08 832 102, Puolangantie 1099
Neste Pudasjärvi, puh. 08 822 522, Pietarilantie 46, Pudasjärvi
Kesport Pudasjärvi, puh. 08 821 851, Kauppatie 3, Pudasjärvi
Tulitauko, puh. 040 502 3813, Jussintie
Kauko Ervasti, puh. 0400 164 674, Ervastintie 125

Kalasto

Yleisin saaliskala on 1-2 kg: n painoinen kirjolohi ja alkukesällä saadaan ajoittain myös saman kokoluokan istutettuja taimenia. Luontaisen kalaston osalta Jaaskamon alueella esiintyy jonkin verran harjusta ja hitaammin virtaavilla alueilla haukea ja ahventa.

Lisätietoja kalastuksesta

Seppo Holmström, p. 044 328 1049
Kauko Ervasti, p. 0400 164 674.